Proximus

Een Fortniter, een gamer, een blogger en een Netflixer. Dat is ons gezin, van klein naar groot. Onze digitale voetafdruk is gigantisch. Communicatie, hobby’s, aankopen, sociale contacten… alles verloopt draadloos en contactloos. Het zit in kleine dingen. Zo roep ik bijvoorbeeld nooit meer naar boven als het eten klaar is. Een berichtje op de gezins-chatgroep en klaar ! Wie het niet op tijd zag, heeft koud eten en moet ook nog de tafel afruimen terwijl de rest al lang weer online is.

Ons maandelijks downloadvolume is drastisch toegenomen de afgelopen tijd. Onze huidige internetprovider maakt er ons attent op. Als waarschuwing krijgen we te maken met vertragingen op het wifi-netwerk en af en toe valt die zelfs gewoon uit! GAME OVER… midden in het spel! Naar het schijnt een vreselijk gezichtsverlies bij de game vrienden. Iets als in de jaren ‘80 als enige van de klas zonder millet-vest.

Net op het moment dat onze wankele wifi, bijna een gezinsdrama veroorzaakt, valt er een brief in de bus van Proximus:
Beste bewoner,
Jij komt in aanmerking om van jouw huis een fiber huis te maken!
Waauw dat klinkt cool !

Deze techniek is sinds kort beschikbaar in uw straat. Jullie zijn uitverkoren om die innovatie te testen gedurende 6 maanden met een mega promo van €29 per maand !
Daar kan je niet voor sukkelen! zou mijn moeder zeggen.

Wil je meer informatie? Dan kan je langs gaan in de proximus-winkel.
Dat wij, toekomstige fiber-nauten gaan aanschuiven met mondmasker en anderhalve meter afstand? Dat zie je van hier!

of surf dan naar proximus/fiber…
Aha!

Na wat heen-en-weer surfen op die fiber-website vind ik nergens die buitengewone promo-prijs, waar wij als uitverkorenen recht op hebben. Ik zoek een hulplijn… Chatten, mailen, bellen? Ik kies het laatste. Ja, hier val ik een beetje door de mand als digitaal wonder, dat besef ik. Soms ben ik ook nog eens graag ouderwets …

Zoals het een echt telecombedrijf betaamt, is er natuurlijk eerst dat antwoordapparaat met keuzemenu. Zogezegd om ervoor te zorgen dat je direct de juiste persoon aan de lijn krijgt. Maar iedereen voelt dat het erom draait het kaf van het koren te scheiden. Niet zomaar iedereen mag de proximus-call-boys lastig vallen. Ze zouden wel te doen hebben! Alleen wie die ene vraag wil stellen, die nog nooit eerder werd gesteld en nog nergens al is uitgeschreven op de website mag op hen beroep doen. Maar het begint wel heel vreemd bij Proximus :

‘Geef het nummer in waarvoor je belt’
Euh, welk nummer? Huisnummer, rijksregisternummer, een klantennummer? Maar dat heb ik toch nog niet? Dit lijkt wel het orakel van Delphi!

-‘Als u dit nummer niet kent kies 2’
Ah oef… Ik kies 2.
Ik ben er nog niet vanaf. Nu krijg ik extra uitleg waar ik dat nummer dat ik niet heb, kan vinden…
Maar ik héb nog geen documenten, mails of facturen! Ik ben potentiële nieuwe klant! roep ik tegen de stemcomputer.
Ik begin nu toch echt te twijfelen of ik het juiste telefoonnummer heb gedraaid…of beter geduwd (zo ouderwets ben ik nu ook weer niet). Terwijl het stembandje blijft lopen, doorzoek ik hun website. Dit telefoonnummer staat wel degelijk onder ‘contacteer ons’ voor commerciële informatie…

Blijkbaar heb ik nu lang genoeg getreuzeld en kom ik vanzelf -ook zonder dat nummer- een brug verder.

‘Belt u voor uw factuur, kies 1; Belt u voor uw mobiel abonnement kies 2; Belt u voor een technisch probleem, kies 3….’

Maar enfin, ik heb nog helemaal geen technische problemen! Ik bel voor dat voorstel, die brief, ik was uitverkoren!  De stem heeft geen oren. Dat heeft dus geen zin.

Lotto-gewijs begin ik nummertjes te kiezen. Kris kras doorheen het bandje, hoe komt het uit. Er is toch geen enkele op mij van toepassing. Het werkt ! Met mijn nummercombinatie win ik een plaatsje in een wachtrij van een levende proximus-medewerker.

Het bandje geeft me nog een laatste verwittiging, dat de gemiddelde wachttijd tot 10 minuten kan oplopen. Blijven wachten kan, op eigen risico. Niet bepaald bemoedigend voor nieuwe klanten. Je zou er bijna van afhaken. Maar kom, ik moet volhouden, ik ben nu zo ver gekomen.

Het bandje heeft serieus overdreven. Na nauwelijks 3 minuutjes heb ik een medewerker aan de lijn. Of misschien is dat omdat ik een uitverkorene ben.

Het is geen boy, maar een call-girl. Ze klinkt zeer exotisch, in de zin dat ze klinkt alsof ze van de andere kant van de wereld belt. Ik moet me inspannen om haar te verstaan… Ligt het aan mij? Misschien ben ik te zenuwachtig? Als ik haar vraag hoe het komt dat ik haar zo slecht kan horen, stelt ze me gerust, dat dit normaal is de eerste paar minuutjes, ik ben niet de eerste die daarover klaagt.

Slechte lijn? Maar ik ben toch verbonden met het grootste telefoniebedrijf van België? vraag ik vertwijfeld.

-Ja ja, met Proximus, wat kan ik voor u doen?

-Wel ja, ik had een brief ontvangen met een promotie. Ik was uitverkoren om dat uit te testen en zou daarop willen intekenen. Er waren verschillende pakketten, één met een moeilijke naam, iets in het Latijn?… Van alle emoties heb ik even een black-out.

-Was het misschien Tuttimus Fiber? probeert ze me te helpen.

-Ja ja dat was het! Iets met tutti! Zelfs Netflix was inbegrepen, voeg ik er voor de zekerheid aan toe.

-Oei ja, dat is een probleem mevrouw….het tuttimus pakket dat bestaat niet meer…
Voor de derde keer op rij, slaagt Proximus erin me aan mezelf te doen twijfelen. Het is toch nog niet zo lang geleden dat ik die folder in de bus kreeg?

Ze hoort de ontgoocheling in de stilte die valt en probeert me als een echte tele-onthaal-medewersters te troosten:
Maar we hebben nu andere flex-pakketten, die zijn veel voordeliger, als zeg ik het zelf. Alleen telt die actie niet van € 29 voor de eerste 6 maand. Het is nu € 59,90 voor de eerste 3 maand…

Ik voel me als een lief dat gedumpt wordt net na het huwelijksaanzoek. Wat heb ik verkeerd gedaan? Heb ik niet snel genoeg ja gezegd? Wat is de betekenis van die brief dan? Je schreef dat ik uitverkoren was?

Mevrouw, bent u er nog? Kan ik verder nog iets doen voor u, mevrouw?

Ze zijn wel zeer behulpzaam, daar niet van. Maar ik weet het zo niet. Ik denk niet dat het iets zal worden tussen Proximus en mij. Ik besluit haar kostbare tijd niet langer te verspillen en haak in… Ze moet vast en zeker nog een heleboel andere klanten troosten.

12 gedachten over “Proximus”

 1. Prachtig Iris! Jammer genoeg is het een grote ontgoocheling in Proximus…maar wij hebben er toch weer een prachtig verhaal aan overgehouden!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wel heb je ooit. Telkens hetzelfde verhaal…. Iris heb je de ombudsdienst al gevonden bij proximus? Ik durf te verwedden dat je ook niet dat nummertje zult vinden om in te tikken.
  Schitterend geschreven waardoor het me kregelig maakt dat het callcenterdametje of heertje uit het verre noord-oost-zuid-west toch iedereen zo graag zou willen helpen maar wss alleen de voorgekouwde zinnetjes voor haar /zijn neus kan beantwoorden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Chapeau hoe je van een nagelbijtende ervaring toch een leuk verhaal maakt. Die ambetanterikken dienen dan toch nog ergens voor 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Schitterend! En idd opletten geblazen met die zogenaamde acties. Het is van vele zaken zo. “De eerste maand aan x-€!!!” maar je moet wel valideren met master- of visakaart. En voor je het goed en wel beseft, is het xxx-€, volkomen legaal. En probeer dan maar eens het juiste poortje te vinden om op te zeggen. Hmmm….

  Geliked door 1 persoon

 5. En dat je nog de courage had om het op te schrijven. O wat zeg ik : uit te tikken of heb je een stemcomputer ?

  Geliked door 1 persoon

 6. Jammer dat jij dit moest ervaren, maar zo gelukkig voor ons. Wij beleven plezier bij het lezen, en ergens vinden we ook een beetje troost dat dit niet alleen ons overkomt!

  Geliked door 1 persoon

 7. weerom mooi verteld,is inderdaad een mallemolen en een heel rare manier om klanten te ronselen,heel erg wat ze daar mee doen

  Geliked door 1 persoon

 8. DE PROXIMUSSEN VLIEGEN RAKELINGS DOOR ELKAAR DEZE ZOMER , IS BIJ DE ANDERE E MEEUW PROVIDERS NIET ANDERS … leest alweer heel fijn

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s