Facebook

Mijn Facebook vrienden…. waar zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dat vraag ik me de laatste tijd vaak af.   Want ik vind ze niet meer? Iemand moet dringend de digitale versie uitvinden van de sticker “geen reclamedrukwerk a.u.b.” om te kleven op mijn Facebook-postbus. Want ik verzuip in advertenties, filmpjes en reclame! Zo erg dat ik mijn eigen vriendjes niet meer terug vind! 

En ja, toegegeven, de reclame is wel zeer gericht. Daar heb ik absoluut geen klagen van. Het zijn altijd precies die spullen waar ik nood aan heb in mijn leven, die worden geëtaleerd. Dankbaar voor zoveel ingenieuze efficiëntie moet ik toch minimum alles eens bekijken, vind ik… Heb ik even gegoogeld naar krabpalen om te voorkomen dat onze poes de zetel als krabmuur gebruikt, dan krijg ik meteen erna een collectie coole krabpalen te zien tot in 5 etages, maar evengoed van nieuwe zitbanken, én van pedicure-sets voor kleine huisdieren….. ook allemaal opties natuurlijk! Enig nadeel van de nogal overvloedige waaier aan keuzes is dat ik als twijfelaar, aan keuzestress bezwijk en al lang geen zin meer heb in de aankoop van een krabpaal. Met die twijfelaars-factor houdt het algoritme van Facebook (nog) geen rekening vermoed ik….

En ja, eigenlijk was ik op Facebook om een inkijkje te krijgen in het leven van mijn zelf gekozen vriendjes. Maar nu zie ik toch wel continu filmpjes ! Een halfuurtje facebooken en je beleeft een rollercoaster aan emoties! Nu eens door de meest schattige huisdieren ‘ever’ van over heel de wereld, dan weer macho-mannen die hilarisch ongelukkig in een zwembad belanden, en soms ook lieve weeskindjes die net op een originele manier te horen kregen dat hun stiefpapa hen wil adopteren, ja zeer aandoenlijk !

Maar euuh, ik durf het bijna niet zeggen, maar ik ken die mensen helemaal niet hé. Waarschijnlijk is er iets mis met mijn Facebookaccount? 

Terwijl ik verder op zoek ga naar mensen die ik wél ken, wordt mijn aandacht getrokken door een artikel met onthullende details over het laatste familiedrama, als ik dat wegklik zie ik een preview van wat er vanavond zal gebeuren in Thuis (interessant voor het geval ik geen tijd heb om te kijken), en daarna ook een post-view van de programma’s die ik al heb gemist, en dan vallen mijn ogen op zalige schoenen!  Ze blijken wel van de andere kant van de wereld, maar gelukkig net in promotie en nog goedkoper dan de in de winkel een paar straten verder!  

Maar euh…. waar was ik nu weer mee bezig?

Ah ja, juist, mijn vrienden ! Maar waar zijn jullie toch!? En wat deden jullie vandaag? Vroeger wist ik tenminste nog wat jullie aten op restaurant, ik kon meekijken in jullie bord en wist met wie je daar zat! Ik zag foto’s van jullie pasgeboren baby’s nog met navelstreng en al! Maar tegenwoordig deelt niemand nog iets ! En als ze dat al doen, vind ik het niet terug tussen die massa’s reclame en fake-filmpjes…. 

Echt waar, vroeger won ik ongelooflijk veel tijd met Facebook. Ik hoefde mijn vrienden niet meer te bellen, om te weten dat ze op reis waren en kon me de tijd besparen bij hen binnen springen nadien om die reisfoto’s te gaan bekijken en beleefd hun vakantieverhalen te aanhoren. En ik moest  geen moeite meer doen verjaardagen te onthouden of laat staan verjaardagskaartjes te sturen ! Ik moest niet meer langs gaan bij familie om mij nog de namen te herinneren van hun kinderen. En van kennissen volstond het af en toe eens een foto te liken bij wijze van erkenning, zo verloor ik tenminste  geen tijd meer hen te begroeten op straat, want ja eerlijk gezegd, zó goed ken ik ze nu ook weer niet eigenlijk … 

Maar nu weet ik het zo niet meer, hoe moet het nu verder?  Waarom maakt Facebook eigenlijk geen betalend profiel zonder reclame? Van alle andere Apps, wordt mij dat om de haverklap gevraagd: ‘upgrade naar App zonder reclame?’ Hoeveel keer heb ik dat al weg moeten klikken? Mark Zuckerberg zal dat geen goed idee vinden, Facebook zonder reclame, want anders had hij het al lang gelanceerd. 

Maar Facebook zonder vrienden, dat vind ik dan weer geen zo’n goed idee…. 

Misschien moet ik toch een  Facebook detox overwegen, of zelfs cold-turkey-gewijs meteen helemaal stoppen. Het zou in ieder geval een tijdsbesparing kunnen zijn. En wie weet, vind ik dan wel weer vrienden terug ? Of heb ik tijd om zelf met hen op restaurant te zitten! 

4 gedachten over “Facebook”

 1. Ha, ha Iris! Dat is echt zo, hé! De nagel op de kop, maar ik vind jullie wel nog af en toe terug in het Facebook-gebeuren:)

  Like

 2. Ik scroll al lang niet meer eindeloos naar beneden. Om snel te weten hoe het met iemand gaat, typ ik, bij FB, de naam in de zoekfunctie: krijg je gelijk een mooie update van laatste weetjes over die persoon. Je kan nog altijd ‘responderen’ Maar je kan ook messengeren, mailen, bellen en, als’t niet te ver is, eens binnenspringen.

  Like

 3. Haha Iris…idd keuzestress, ik open steeds minder FB en zo weet ik steeds minder wat ik mis gemist heb en zal missen.. het zonnetje schijnt zo mooi ik ga naar buiten
  Schrijf ajb nog van datte…. ik ben fan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s