Crisis

Dat er een onbewuste doodsangst aan de basis ligt van al het menselijke gedrag? Die psycho-analytische theorie moeten we toch eens herbekijken. Want in deze corona-tijden is mij iets raars opgevallen. Ik meen zelfs te kunnen besluiten dat niet ‘dood gaan’ de grootste angst is van mensen!

Er bestaat blijkbaar een andere diepmenselijke angst die nog groter is: De angst voor een vuile poep! Het doemscenario te moeten leven zonder WC-papier! Je zou denken dat mensen in tijden van virale dreiging massaal vitamine C inslaan om hun immuunsysteem op te krikken? Maar nee! Het is moeilijk te vatten, maar het is de rayon van kakpapier die eerst wordt geplunderd!

En ja, ik kan er ergens wel inkomen. Als het je overkomt is het pijnlijk gênant. Dat moment dat je blik pas te laat valt op dat naakte wc-rolletje… ! Eerst probeer je nog paniekerig alle hoeken en kanten van het toilet te onderzoeken, wat behoorlijk ongemakkelijk kan zijn vanuit een zittende positie. Maar je hebt er die rugtorsies voor over, je weet maar nooit dat er misschien een stukje rol achter de toiletpot is gerold? Pas als je een paar keer met eigen ogen hebt vastgesteld dat er werkelijk nergens nog een blaadje te plukken valt, dringt het tot je door… .

Weinig situaties waar je je zo hulpeloos en afhankelijk voelt van een welwillende medemens. In het beste geval heb je je GSM bij de hand en kan je een noodkreet WhatsAppen naar een huisgenoot. Of er please iemand een papiervoorraadje kan binnen rollen? Je kan alleen maar hopen dat er niemand met jou nog een eitje te pellen heeft en misbruik maakt van je penibele positie.

Maar wat zijn de opties als er niemand thuis is? Wat doe je dan? Met een vuil poepgat naar de kelder lopen? En doe je dat dan met je broek aan? Of best zonder ? Een dilemma waar je wel eventjes over kan doen, zo alleen gekluisterd aan de WC-pot. Om er zo snel mogelijk uit te geraken, denk je op dat moment best nog niet na over je lot als je straks zou vast stellen dat ook de voorraad is opgebruikt.

Ik begin te vermoeden dat dit het doemscenario is waarvoor de doorsnee-medeburger panisch is. De angst moet al enkele generaties diepgeworteld zitten in het DNA van onze moderne luxemens. De oermens kon zich tenminste nog bedienen van die onuitputtelijke voorraad boomblaadjes, waarmee hij door de natuur rijkelijk werd beloond in ruil voor het mesthoopje dat hij net had geschonken. Het was in feite een wisselwerking, een win-win, een pact. Maar dat pact is verbroken! De natuur kiest ervoor geen rolletje meer naar binnen te rollen om ons uit onze benarde situatie te redden.

Nee, het is duidelijk, zolang je WC-papier hebt, overleef je de dodelijkste crisis.

Veel sterkte iedereen. Ik wens iedereen een proper gat toe !

4 gedachten over “Crisis”

  1. Vorige week meegemaakt in de fitness. Gelukkig was de kant van de heren wel voorzien van dat goddelijke papier. En waren de heren al weg. Toch niet zo comfortabel om zo de gang te dwarsen.
    Zeer beelden geschreven dus!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s