Huiswerk

“Ik moet nog huiswerk maken, anders zal de juf boos zijn!” Tja, dat wil je niet natuurlijk, je wil die juf van je zoon tevreden houden, je wil je zoon ‘s morgens met een glimlach naar school zien vertrekken, je wil hem ‘s avonds niet wenend in bed vinden omdat hij nog een taak vergat te maken.

Al is dat niet altijd simpel als je een rugzak leerproblemen meezeult. ‘Leer’-problemen, voor wie niet vertrouwd is met het concept, dat betekent dat je, ondanks een gemiddeld IQ, toch moeite hebt om te lezen, moeite om te rekenen, moeite om te onthouden, moeite om nieuwe leerstof op te nemen, moeite om geleerde leerstof te automatiseren, moeite om te plannen… Er is geen verklaring, geen oorzaak, geen remedie, geen medicatie, ….

Met al deze beperkingen is huiswerk, steevast een zware beproeving, ook voor mij.

Het begint met een schietgebedje als de boekentas open gaat, dat minimum toch de schoolagenda in de boekentas zal zitten, en dat hij die niet vergeten is op school. Eens dat geluk ons ten deel valt, gaat het erom daarin samen op zoek te gaan naar de taken voor deze week. Hoe moeilijk kan dat zijn, hoor ik jou denken? Dan ben jij waarschijnlijk ook nog van die generatie waarvan er in de lagere school alleen zoiets bestond als rekenen, lezen en WO (en knutselen en turnen, maar daar kreeg je geen huiswerk voor)?

Wel nu, het is tijd voor een update! Die vakken zijn exponentieel uitgegroeid tot een arsenaal vakgebieden als meten, metend rekenen, meetkunde, toepassingen, getallenkennis, cijferen, taalbeschouwing, spelling, luisteren, begrijpend lezen, …. Zelfs met mijn notities erbij van alle infosessies, die ik op school trouw probeer bij te wonen, slaag ik er nog steeds niet helemaal in al die begrippen volledig uit elkaar te houden en aan de juiste inhoud te koppelen.

En blijkt dit nu toch wel de eerste vereiste te zijn van een optimale huiswerk-coach. Je moet spelen met die vakbenamingen, ze moeten deel uitmaken van je dagelijks vocabulaire! Anders zit je daar mooi, naast je lagere schoolkind, trots te wezen over je perfecte kennis van spellingsregels en je inzicht in lagere schoolwiskunde, maar heb je niet eens een flauw benul waarover de huistaak zal gaan, afgaand op de omschrijving in de agenda.

En alsof dat al niet complex genoeg is, hoort bij elk van die vakken nog eens een bibliotheek handboeken én werkboeken, met wat mij betreft toch iets te weinig onthullende namen. Of wat versta jij onder boeken met titels als ‘Katapult’, ‘Kompas’, ‘Mundo’, ‘ViaMundo’, ‘Alfabeestje’, ‘Zonder fouten’, ‘Quartier Etoile’? Ja dat laatste is Frans, die had ik zonder infosessie ook nog wel door..Maar de rest?

Ja ik geef toe, na 6 jaar, zou ik die namen nu toch onderhand wel moeten kennen… Ik vermoed dat ik ook leerproblemen heb…

Maar goed, eens we zover zijn, dat we alles hebben uitgeplozen wat ons te doen staat deze week en we alle bijhorende boeken hebben gevonden, dan denk je, vooruit, nu gaan we er snel aan beginnen, zodat we er vanaf zijn! Mis! Niet in een 6de leerjaar! Want in een 6de moet je eerst leren plannen.

Plannen is namelijk een fundamentele vaardigheid voor de verdere schoolcarrière, dat begrijp ik. Maar voor mijn zoon komt het neer op beslissen welke taak hij zonder veel poes-pas direct kan beginnen invullen, en beslissen welke taken hij wil uitstellen naar ‘niet vandaag’.

Om niet nog meer kostbare vrije tijd te verliezen, begint hij meestal toch maar meteen met het eerste het beste invulblad, en ondertussen hou ik me dan maar in stilte bezig met het plannen van zijn uitgestelde taken.

En terwijl ik zo naast hem zit, en hem af en toe wat bijstand geef bij moeilijke woorden of begrippen, zit ik hem stiekem van achter mijn planningsschema te bewonderen, voor zijn motivatie, zijn enthousiasme en zijn niet-aflatende inzet, die hij ondanks alles nog aan de dag kan leggen, na al mijn gezeur, gezucht en gezaag dat ik censureerde tijdens de hierboven beschreven passage, en dat hij bovenop zijn leerproblemen ook nog maar eens heeft moeten doorstaan…

Ik vermoed dat ik een grote buis zal hebben voor huiswerk-begeleiding. Nu maar hopen dat de juf niet boos is….

7 gedachten over “Huiswerk”

 1. Zo herkenbaar. Onze grootste opdracht: verlies je geduld niet! Hopelijk is het op komst zijnde “begeleidingsdiensten” geen lege doos en komt het kind terug op de eerste plaats.

  Like

 2. Hey je bent een goede bezorgde moeder maar ze zullen wel op gun potjes terecht komen opi

  Like

 3. Ik ben er zeker van dat je voor huiswerkbegeleiding een 10 op 10 haalt! Dankzij jou begeleiding en opvang in mijn moeilijke schoolperiode sta ik waar ik nu sta! Dus het komt allemaal goed! Zo herkenbaar wat Simon doormaakt! We duimen allemaal samen voor een mooie afsluit van zijn 6 de leerjaar! Veel succes Simon! Je hebt een top mama!

  Like

 4. Huiswerk zou toch moeten worden gemaakt om leerstof onder de knie te krijgen en niet omdat de juf boos zal zijn als je het niet hebt gemaakt?
  Afschaffen dat huiswerk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s